Walne zgromadzenie Związku Polskie Mięso wybrało na nowego prezesa Witolda Choińskiego, który powrócił na to stanowisko po rocznej przerwie, podał Związek.
Nowy prezes zapowiedział, że w nowej kadencji skoncentruje się na budowaniu otwartej platformy współpracy łączącej producentów, środowisko naukowe i partnerów technologicznych, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, ograniczać wpływ sektora na środowisko i umacniać pozycję polskiej marki mięsnej na rynku krajowym i globalnym, podano.
„Dziękuję za zaufanie. W nadchodzącej kadencji skoncentruję się na wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą branży nie tylko spełniać oczekiwania rynku, lecz także minimalizować ślad środowiskowy. Tylko wspólne działania producentów, nauki i biznesu technologicznego wzmocnią pozycję polskiego sektora mięsnego – w kraju i za granicą” – powiedział nowy prezes.
Witold Choiński ma tytuł doktora nauk rolniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz dyplom MBA Francuskiego Instytutu Zarządzania w Warszawie. Jest członkiem założycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także współinicjatorem powołania Rady Dialogu Społecznego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od lat pełni funkcję wiceprzewodniczącego Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej, jest Członkiem Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz członkiem Rady Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. W latach 2015-2019 był członkiem Rady Naukowej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, podano.
Związek Polskie Mięso jest największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju i na świecie. Związek zajmuje się też promowaniem mięsa w Polsce i na arenie międzynarodowej.
Źródło: ISBnews
Artykuł Witold Choiński został prezesem Związku Polskie Mięso pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.