Witold Choiński został prezesem Związku Polskie Mięso



Walne zgromadzenie Związku Polskie Mięso wybrało na nowego prezesa Witolda Choińskiego, który powrócił na to stanowisko po rocznej przerwie, podał Związek. 

Nowy prezes zapowiedział, że w nowej kadencji skoncentruje się na budowaniu otwartej platformy współpracy łączącej producentów, środowisko naukowe i partnerów technologicznych, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, ograniczać wpływ sektora na środowisko i umacniać pozycję polskiej marki mięsnej na rynku krajowym i globalnym, podano.

„Dziękuję za zaufanie. W nadchodzącej kadencji skoncentruję się na wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą branży nie tylko spełniać oczekiwania rynku, lecz także minimalizować ślad środowiskowy. Tylko wspólne działania producentów, nauki i biznesu technologicznego wzmocnią pozycję polskiego sektora mięsnego – w kraju i za granicą” – powiedział nowy prezes.

Witold Choiński ma tytuł doktora nauk rolniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz dyplom MBA Francuskiego Instytutu Zarządzania w Warszawie. Jest członkiem założycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także współinicjatorem powołania Rady Dialogu Społecznego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od lat pełni funkcję wiceprzewodniczącego Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej, jest Członkiem Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz członkiem Rady Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. W latach 2015-2019 był członkiem Rady Naukowej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, podano.

Związek Polskie Mięso jest największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju i na świecie. Związek zajmuje się też promowaniem mięsa w Polsce i na arenie międzynarodowej.

Źródło: ISBnews

Artykuł Witold Choiński został prezesem Związku Polskie Mięso pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.

Leave a Reply